Využití:
- polévky - čočku přideje do zeleninové polévky nebo z ní umixujte hladký krém s řádnou dávkou horké vody, krém ochuťte česnekem a chilli, exotickou verzi můžete mít,...
Využití:
- polévky - čočku přideje do zeleninové polévky nebo z ní umixujte hladký krém s řádnou dávkou horké vody, krém ochuťte česnekem a chilli, exotickou verzi můžete mít,...
polévky - čočku přideje do zeleninové polévky nebo z ní umixujte hladký krém s řádnou dávkou horké vody, krém ochuťte česnekem a chilli, exotickou verzi můžete mít, pokud přidáte kokosové mléko a kurkumu
kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
pomazánka - rozmixovaná čočka a jáhly dohromady skvěle fungují jako chutná pomazánka
zahušťování - s uvařenou čočkou zahustíte guláš nebo jiné hutné třeba zeleninové jídlo v hrnci
rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
na sladko - čočku rozmixujete se smetanou a banánem, oblíbený pokrm především u dětí
salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
Červená čočka je zbavená slupky, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Po uvaření se vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabránit, raději toho využijte a udělejte z ní třeba kaši nebo polévku.
Jelikož se nejedná o celá semena, červenou čočku nenaklíčíte. Říkáme jí sice červená, ale je spíše oranžová, po uvaření dokonce až žlutá. Pokud chcete mít čočku do červena, vařte ji s kari nebo kurkumou.
Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je značně v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso, protože velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích.
Složení
Čočka červená. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 353 kJ / 318 kcal
Tuky: 1,3 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g
Sacharidy: 56,3 g z toho cukry: 2,4 g
Vláknina: 4,9 g
Bílkoviny: 23,8 g
Sůl: 0,09 g
Návod k přípravě
Červenou čočku loupanou nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařená za 15 minut.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.